Hjemmelaget Rabarbrakringle servert på Hagekolonien
Mat

Rabarbrakringle

Deilig RabarbrakringleI hagen har vi rabarbra. Den vokser og vokser og da er det fint å få brukt den til noe godt. Denne rabarbrakringlen har slått ann i mange selskaper og har et deilig fyll av den klassiske kombinasjonen rabarbra og jordbær. Husk god tid. God gjærbakst tar nemlig tid! Beregn ca. 3,5 timer, så garanterer jeg at du får en fantastisk kringle.

Dette trenger du

Kringle:

  • 100 g smør
  • 5 dl melk
  • 25 g fersk gjær (1/2 pose tørrgjær)
  • 1,5 dl brunt sukker
  • 700-800 g hvetemel
  • 1 ts kardemomme
  • 1 egg, til pensling

Rabarbrafyll:

  • 100-130 g rabarbra (3–4 stilker)
  • 100 g jordbær
  • 80 g brunt sukker

Slik gjør du

Vask rabarbra og kutt av de harde endene. Del i små biter og ha rabarbra og jordbær i en kasserolle sammen med sukkeret. Viktig at sukkeret er brunt. Har prøvd med vanlig sukker og det ble ikke det samme. Kok opp og la det putre til en del av væsken har kokt ut og blandingen er lett sirupsaktig. Avkjøl.

Smelt smør i en kasserolle og tilsett melk. Gi det en liten lunk. Løs gjær i litt av den fingervarme væsken. Bland sukker og ½ kg mel i en bakebolle. Tilsett væsken og gjærblandingen og elt godt. Eksakt melmengde kan variere en del, så tilsett litt mel om gangen til du har en forholdsvis fast deig. Deigen skal ikke være for klissete, men bruker du for mye mel blir kringlen kompakt og hard.

La deigen heve under et klede eller lokk i ca. 1.5-2 time til dobbelt størrelse.

Strø bakeunderlaget med mel og elt deigen godt. Trill en lang pølse og kjevl deigen ut til et stort firkant. Bre et tynt lag rabarbrafyll over deigen, og rull deigen sammen. Bruk en kniv og skjær et snitt langs midten av deigrullen. Snittet skal gå delvis gjennom rullen. La det stå igjen ca. 3-4 cm på ene enden slik at rullen henger sammen.
Flett deigen ved å legge høyre deighalvdel over den venstre og vri slik at snittsiden vender opp. Gjenta til du har en lang tvinnet rull. Løft rullen over i ei smurt form, og skjøt endene.

Jeg bruker en rund form (minst 24 cm i diameter), men du kan også legge kringlerullen direkte på et bakepapirkledd stekebrett.

Etterhev deigen i minst en halv time, i mens kan du forvarme ovnene til 200C.

Rør sammen ett egg for å pensle kringla, og strø over litt brunt sukker. Stek kringla midt i ovnen. I form er steketiden ca. 30-40 minutter. Rett på brett ca. 25 min. Avkjøl på rist og pynt med litt melisglassur.

Jeg fant originaloppskriften på godt.no.
Og her er den med min egen vri.

 

Deilig kakestykke

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply